Rijscholen in actie Maliveld 01-02-2021

previous arrow
next arrow
Slider

Ongeveer 70 rijschoolhouders verzamelden zich maandagochtend op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren. De groep vindt de huidige steunmaatregelen niet toereikend. Rijscholen in Actie is de organiserende partij. RijschoolPro sprak met Hanane Zaki van de actiegroep.

Rijscholen in Actie is een initiatief van een groep rijschoolhouders die zich hard wil maken voor de branche. En dat is nodig, vindt Hanane Zaki, een van de initiatiefnemers van de actiegroep en mede-eigenaar van Verkeersschool Ayat uit Amsterdam.

De oproep om te demonstreren in Den Haag verliep via social media en appgroepen voor rijinstructeurs. Het water staat bij vele (zelfstandige) instructeurs aan de lippen en verschillende partijen proberen die boodschap op verschillende manieren in politiek Den Haag te laten horen. Zo worden er brandbrieven gestuurd aan Kamerleden en de landelijke media wordt opgezocht om de situatie uit te leggen.

Demonstratie

De demonstratie hield in dat rijscholen met de lesauto naar het Malieveld kwamen. Rijscholen in Actie kreeg toestemming van de gemeente Den Haag om met maximaal 100 mensen samen te komen op het Malieveld voor de demonstratie. Op het veld werd een aantal toespraken gehouden en er werd een brief met de knelpunten overhandigd aan Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Farid Azarkan van DENK. In de brief wordt onder meer gevraagd om binnen de huidige steunmaatregelen te kijken naar de partnertoets binnen de TOZO en naar wat er valt onder vaste lasten binnen de TVL. Zo worden op dit moment leasekosten voor een lesauto niet meegenomen als vaste lasten, terwijl dit wel bedrijfskosten zijn, waardoor rijscholen veelal buiten de boot vallen en de financiële zorgen groot zijn. De actiegroep pleit ervoor dat alle kosten voor de auto, ook verzekeringen en wegenbelasting, worden meegerekend bij de vaste lasten.

Binnen de sector wordt er gemengd gereageerd op de demonstratie. Niet iedereen kon zich vinden in de oproep om te demonstreren. Tegenstanders vinden dit ‘niet de tijd’ om met een grote groep samen te komen vanwege het rondgaande coronavirus, dat gevoel werd gesterkt door de rellen die hebben plaatsgevonden na het invoeren van de avondklok. De demonstranten voelden echter een noodzaak om hun noodkreet aan de politiek te laten horen.

Hanane Zaki, hoe verliep de demonstratie?
Ging goed, lekker rustig. De mensen die bang waren voor rellen, kunnen weten dat het allemaal in goede banen is geleid. Er waren zelfs verkeersregelaars aanwezig en de politie was er.

Jullie hadden veel kritiek gekregen vanwege de timing van de demonstratie.
Men was bang dat de branche veel negativiteit krijgt als er rellen zouden plaatsvinden. Maar er is niets agressiefs gebeurd. De politie gaf ons zelfs complimenten omdat het zo goed is gegaan en goed geregeld was. Niemand is aangesproken op de 1,5 meter afstand. Iedereen die aanwezig was, stond er met zijn goede verstand. Ik ben blij dat we met 70 mensen onze stem hebben laten horen.

Viel de opkomst tegen?
Eerlijk gezegd had ik liever dat er 100 mensen waren, maar met die 70 hebben we ook al onze stem laten horen. Het is niet dat we teleurgesteld naar huis zijn gegaan. Het is een begin. Onze petitie is ook al meer dan 780 keer getekend.

Had je wel meer mensen verwacht?
Eerst focusten we ons op 200 mensen, maar de burgemeester stemde in met een opkomst van 100 man. Dit aantal hadden we ook in de groep gedeeld en dat heeft mensen denk ik afgeschrikt. Die dachten dat andere mensen wel zouden gaan en het anders te druk werd. Ook de gladheid op de weg heeft denk ik bijgedragen aan de lagere opkomst.

En waarom deden jullie dit op eigen initiatief, niet samen met brancheverenigingen of ZZP Nederland?
Wij willen niemand buitensluiten, maar op het moment dat wij begonnen met onze actie, kregen we meteen reacties op Facebook waarin stond: “Als je nog één keer zo’n actie plaatst, wordt deze verwijderd. Net als de mensen die erachter zitten.” Ik begrijp die angst niet zo goed. We vinden het heel jammer dat brancheverenigingen ons niet hebben gesteund. Ze hebben veel mensen afgeraden om te komen en bang gemaakt met het idee dat er rellen kwamen.

Brancheverenigingen hopen misschien dat ze op andere manieren de Tweede Kamer kunnen bereiken, middels brandbrieven of via de media?
Ik vind juist dat ze ons moeten steunen en in hun brandbrieven gebruik moeten maken van onze actie. We konden beter samengaan dan dat ze het mensen afraden. Rijinstructeurs hebben het zo moeilijk. Grote rijscholen maken wel hun kosten en worden wel ondersteund, maar de kleine rijscholen dan? Moeten die straks failliet gaan? Zij voelen niet de nood die de kleine instructeurs voelen. Er zitten zelfs mensen in onze appgroep die zeggen: “Ik kan mijn huur niet betalen, ik woon in mijn auto en ik moet familie vragen om eten.” En dat raakt mij echt heel erg. Ik hoop echt dat het wat zal doen voor de branche. We staan daar niet alleen voor onszelf. Straks, als we wat voor elkaar hebben gekregen door deze actie, zullen de mensen die er tegen waren er ook van profiteren.

Dus het demonstreren was hard nodig?
Ik begrijp niet dat mensen niet vaker voor onze branche opkomen. We worden niet eens genoemd tijdens de persconferentie. Ze hebben het over kappers, schoonheidsspecialisten, maar die zijn niet belangrijker voor de Nederlandse maatschappij dan veilig verkeer. Ik vind dat we echt een belangrijk beroep hebben, ook voor de economie. Straks kunnen mensen geen baan krijgen omdat ze er een rijbewijs voor nodig hebben.

Dat is de reden dat Belgische rijscholen weer door mogen.
Ja precies. En als wij onze mond houden en het af laten hangen van de brieven… Ze krijgen van elke branche brieven, maar als ze daar een hele groep zien staan, denken ze misschien toch van: wacht even…

Wat stond er op het programma?
We hadden afgesproken bij het brugrestaurant van de A4. Daarna zijn we gezamenlijk naar het Malieveld gereden. Hier hadden we afgesproken met de heer Kuzu en de heer Azarkan van partij DENK om een brief voor de Tweede Kamer aan te overhandigen. Ook gaven ze een korte speech. Aan het einde hebben we met de lesauto’s een rondje door Den Haag gereden.

Hoe is partij DENK bij de demonstratie betrokken?
We hebben naar verschillende partijen wat gestuurd, maar DENK heeft ons benaderd en gezegd dat ze er bij willen zijn.

DENK is een kleine partij in de Kamer. Wat voegde hun komst voor jullie toe?
Ze willen zich hard maken voor ons en daar zijn we blij mee. Het maakt mij echt niet uit welke partij voor ons op wil komen, als onze stem maar gehoord wordt in de Tweede Kamer. We kunnen wel brieven sturen, maar blijkbaar is dat niet genoeg. De heer Kuzu zei dat we een vergeten branche zijn en het daarom goed is dat we van ons laten horen.

Wat stond er in de brief die jullie hen overhandigden?
Onder andere dat de kosten van een leaseauto niet als vaste lasten worden gezien. Daar waren de heren van DENK niet eens van op de hoogte. Dus de brandbrieven die hier eerder over zijn gestuurd, lijken op de een of andere manier niet doorgekomen. Hij zei ook dat de timing perfect is, vanwege de persconferentie dinsdag en de vergadering die dan plaatsvindt. Ze gaan onze brief inleveren bij de staatssecretaris.

Plaats een reactie

Chat openen
Hallo, kunnen wij je helpen? wij geven zo snel mogelijk antwoord.