Rijscholen vanaf 3 maart weer open

Afgelopen week was al duidelijk dat mensen binnenkort weer naar de kapper mogen. Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gaan voor een deel weer open. En voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan. Het wordt ook mogelijk om niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. De avondklok blijft voorlopig in stand en het aantal bezoekers dat mensen mogen ontvangen, blijft één. Sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven gesloten.

Rijscholen mogen vanaf 3 maart weer volledig opstarten. En dat is geen moment te vroeg, blijkt uit de vele demonstraties die de afgelopen weken zijn gevoerd. Vandaag nog verzamelden zich om en nabij de tweehonderd lesauto’s rond het Binnenhof in Den Haag. Veel rijscholen kwamen niet in aanmerking voor steunmaatregelen, waardoor velen op of over het randje van sluiten of faillissement staan.

(Update 20.00 uur: eerder was sprake van openstelling vanaf 2 maart. Tijdens de persconferentie bleek dat dit 3 maart is)

Opstart examens

Het CBR is sinds 22 februari opgestart met de examens brommer en motor (alleen AVB). Het examencentrum heeft nog niet bekendgemaakt vanaf welke datum alle overige examens worden opgestart. Naar verwachting worden de eerste praktijkexamens een week na de herstart gereden. Ook is het nog onduidelijk of de theorie-examens weer volledig opstarten.

Beter voorbereid op examen

Het CBR waarschuwde vorige week voor de oplopende achterstanden. Om deze weg te werken, wil het rijvaardigheidsbureau extra examinatoren inzetten. Maar ook het slagingspercentage moet omhoog en dat is een taak voor de rijscholen. Pechtold deed toen de oproep aan de branche om kandidaten beter voorbereid op examen te laten gaan.

Tweede leerling in lesauto niet toegestaan na herstart van 3 maart

De regel dat er maximaal twee mensen in een auto mogen zitten wordt gehandhaafd. Dit betekent ook dat een instructeur niet aanwezig kan zijn bij het examen, laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.

De maximale groepsgrootte bij praktijklessen op motor en brommer blijft ook maximaal twee: één instructeur en één leerling. Bij bijvoorbeeld een sporttraining van een personal trainer in de buitenlucht mag er wel met twee leerlingen worden gelest. Het ministerie laat weten dat hier een andere regel aan ten grondslag ligt. “De vergelijking met de personal trainer gaat niet op, omdat daarvoor in artikel 6.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 expliciet is bepaald dat de trainer niet meetelt voor de maximale groepsgrootte van twee personen buiten.”

Chat openen
Hallo, kunnen wij je helpen? wij geven zo snel mogelijk antwoord.